Legislația Omnibus a UE: ce trebuie să știe companiile:
Uniunea Europeană își accelerează agenda de sustenabilitate, dar nu fără provocări pentru companii. Ca parte a European Green Deal, noile reglementări modifică raportarea ESG corporativă. Deși scopul acestei propuneri legislative este de a simplifica conformitatea și să reducă sarcinile administrative, in acelasi timp vine cu noi provocari cărora companiile trebuie să le faca fata.
Legislația Omnibus este o inițiativă în cadrul Programului de lucru 2025 al Comisiei Europene care a fost concepută pentru a eficientiza raportarea de sustenabilitate și pentru a reduce presiunea asupra conformității asupra companiilor.
Inainte de a intra in vigoare, propunerea Omnibus trebuie să fie negociată și aprobată de Consiliul European și Parlamentul European. Până atunci, Directiva actuală privind raportarea durabilității corporative (CSRD) rămâne în vigoare.
Propunerea priveste amânarea cu 2 ani a termenelor de conformare pentru companiile din valul 2 si 3 adica cele care trebuie sa elaboreze raportul de durabilitate incepand cu exercitiile 2025 si 2026, care va fi probabil aprobata mai întâi și se asteapta a fi implementată de statele membre înainte de sfârșitul acestui an.
Negocierea propunerilor privind modificările de fond se estimeaza ca pot dura mai mult, ceea ce înseamnă că companiile vor fi nesigure cu privire la impactul acestora asupra raportării lor timp de câteva luni.
📌 Ce este Legislația Omnibus?
Pachetul de simplificare al UE pentru 2025, care tocmai a fost lansat in 26 februarie si care face parte dintr-o inițiativă mai amplă de reducere a birocrației, astfel incat raportarea durabilității sa fie mai practică și mai eficientă.
Obiectivele cheie ale Legislației Omnibus:
✔ Reducerea cerințelor de raportare ESG prin integrarea solicitărilor si evitarea de date care se suprapun.
✔ Introducerea de reglementări personalizate pentru întreprinderile mici și mijlocii (apare o nouă categorie între IMM-uri și entitățile mari).
✔Reducerea cu 25% a sarcinilor administrative pentru companii, urmarindu-se ca IMM-urile sa aibe cu până la 35% mai puține obligații de raportare.
În timp ce aceste modificări urmăresc simplificarea conformității, rămân întrebări cu privire la eficacitatea lor. Reducerile vor fi semnificative sau companiile se vor lupta în continuare cu dezvăluiri complexe de sustenabilitate?
🔎 Defalcarea principalelor reglementări ESG
Cadrul de durabilitate al UE este construit pe trei piloni de bază:
✔ Taxonomia UE: definește activitățile durabile din punct de vedere ecologic și dezvăluirile financiare.
✔ Directiva pentru raportarea durabilității corporative (CSRD): extinde cerințele de raportare ESG la o gamă mai mare de companii.
✔ Directiva de due diligence în materie de durabilitate corporativă (CSDDD): impune o diligență mai strictă a drepturilor omului și a mediului de-a lungul lanțurilor de aprovizionare.
📌 Ce urmează pentru conformitatea ESG?
Prima fază a Legislației Omnibus se va concentra pe:
✔ Simplificari de raportare de sustenabilitate in cadrul CSRD.
✔ Obligațiile de due diligence revizuite conform CSDDD.
✔ Perfecționări ale cadrului taxonomiei UE
✔ Puncte de date reduse și dezvăluiri simplificate pentru a reduce presiunea conformității
✔Pachetele viitoare, așteptate în T2 2025
💡 Ce ar trebui să facă acum companiile?
Chiar și cu simplificările de raportare așteptate, gestionarea datelor ESG rămâne o prioritate critică. Iată pe ce ar trebui să se concentreze companiile:
✔ Sa implementeze un sistem structurat de colectare a datelor ESG – reglementările se pot schimba, insa nevoia de date solide ramane.
✔ Sa se pregăteasca pentru cerințele ESG determinate de clienți, chiar dacă autoritățile de reglementare ușurează cerințele, investitorii, partenerii și echipele de achiziții vor solicita în continuare dezvăluiri privind sustenabilitatea.
✔ Sa efectuze o analiza de dubla materialitate. Deși cerințele CSRD pot evolua, înțelegerea atât a materialității financiare, cât și a impactului rămâne esențială pentru managementul riscului și luarea deciziilor strategice pentru orice companie.