Eficienta energetica cladiri

Servicii

Eficienta energetica cladiri

In 7 decembrie 2023 Consiliul și Parlamentul European au ajuns la un acord cu privire la propunerea de revizuire a directivei privind performanța energetică a clădirilor.   LINK

Acordul urmeaza sa fie ratificat si publicat in Monitorului UE. Acesta face parte din pachetul Fit for 55 fiind unul din instrumentele avute in vedere de UE pentru atingerea tintei de  neutralitate climatica pana in anul 2050.

Prin acesta se prevad termene clare pentru imbunatiatirea performantei energetice a fondului de cladiri existente pana in anul 2030,  dar si obligatia ca incepand cu anul 2028 toate cladirile publice nou construite sa fie „ ZERO EMISII” iar  din 2030 obligatia se va extinde  pentru toate cladirile nou construite.

In conformitate cu Agentia Europeana de Mediu (EEA) clădirile sunt responsabile pentru mai mult de o treime din emisiile GES din UE.

Clădirile sunt responsabile pentru emisiile GES nu doar în faza operațională, ci pe întregul ciclu de viață, care include fabricarea și transportul materialelor de construcție, iar apoi etapa de dezmembrare a clădirii. Acestea sunt așa-numitele emisii de carbon „încorporate” sau „ascunse”, iar reducerea lor este esențială pentru atingerea obiectivului de neutralitate climatică a Europei în anul 2050.

Cladirile durabile sunt mai valoroase, având costuri mai mici de exploatare și mentenanță. Calitatea lor superioară aduce beneficii evidente pentru proprietari, chiriași și utilizatori, acestea  fiind mai ușor de vândut sau închiriat, avand randamente financiare net superioare celorlalte.

Pentru a demonstra durabilitatea unei cladiri  exista mai multe sisteme de certificare . Acestea evaluează clădirile pe baza unui set specific de criterii.  Cele mai cunoscute sisteme de certificare a clădirilor ecologice sunt:

  • Sistemul de certificare britanic BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method, metoda BRE de evaluare a performanțelor ecologice ale clădirilor),
  • Sistemul de certificare LEED (Leadership in Energy and Environmental Design, pionierat în design benefic pentru energie și mediu) al Societăți pentru Clădiri Ecologice din Statele Unite,
  • Sistemul de certificare EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies – Excelenţa în Proiectare pentru Îmbunătăţirea Eficienţei ) inovație a International Finance Corporation (IFC) , membra a Bancii Mondiale.
  • Sistemul Romanian Green Building Council ( RoGBC)  dezvoltat de Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi.

Consultantii nostrii va stau la dispozitie  pentru proiectele privind imbunatatirea eficientei energetice a cladirilor  existente dar si pentru proiecte noi.